"Laatst kwam er een potentiële klant bij mij langs en die had een bepaald ontwerp voor ogen. Ik voelde: nee dit moet ik niet doen. Maar waarom niet...? Wat de klant wilde had in mijn ogen geen kwaliteit."
"Kwaliteit" is een mooi woord maar wát het nou precies betekent en hoe het eruit ziet is vaak vaag. Wat is kwaliteit en waaraan herken je het? In deze blog vertel ik je het geheim van de smid! Aan de volgende 4 punten herken je kwaliteit:
- Vakmanschap. Vakmanschap herken je aan hoe netjes en goed iets gemaakt is. Het lastige is dat wanneer iets goed gemaakt is, het vaak niet opvalt. Pas wanneer iets niet goed gemaakt is zie je het. Vakmanschap is bijvoorbeeld dat de ring een gelijkmatige dikte heeft, goede solderingen en dat de edelstenen er mooi recht in zitten. Wanneer iets rommelig is en zonder zorg gemaakt wordt, ontbreekt het vaak aan vakmanschap.
- Vormgeving. Goede vormgeving herken je aan de details: is er over elk element nagedacht of is er gekozen voor de gemakkelijke weg? Voor een naamkettinkje bijvoorbeeld kan je een generiek ontwerp maken: nietszeggend en zoals de standaard. Online is het overal te vinden, het voldoet, maar het mist eigenheid en is niet onderscheidend van de massa. Zelf wordt ik blij van een ontwerp waar over nagedacht is en wat op alle punten kloppend is zoals bij de Letter Gems.
- Materiaal: van welk materiaal een sieraad gemaakt is zegt iets over de kwaliteit. Is iets van echt goud gemaakt of van verguld goud wat er na verloop van tijd afslijt? Daarnaast hanteer ik nog een extra standaard: namelijk de dikte van het metaal. Bij mij hebben bijvoorbeeld trouwringen een minimale dikte van 1.2mm. Dat doe ik omdat ik wil dat je trouwring niet snel kan verbuigen en slijten.
- De vorige drie punten zijn soms lastig herkenbaar voor de consument. Daarom heeft de overheid de Waarborg Holland in het leven geroepen. Dit is een onafhankelijk instituut dat de kwaliteit van sieraden keurt. Ze stempelen keurtekens in het sieraad waaraan je de kwaliteit afleest. Al mijn sieraden, met uitzondering van de herinneringssieraden, hebben deze keurtekens. Heeft een sieraad geen keurtekens: dan is de kwaliteit dus ook niet officieel erkend. Er zijn twee type keurtekens die je terugvindt in een sieraad:
- Materiaal keurtekens: zo ziet bijvoorbeeld het keurteken van een sieraad gemaakt van 14k goud eruit als een eikenblaadje met het getal 585 erin.
- Meestertekens: dit is als het ware de handtekening van de maker. Het meesterteken is geregistreerd bij de Waarborg Holland en daarmee gekoppeld aan een persoon. Deze persoon wordt verantwoordelijk gehouden voor de kwaliteit van het sieraad. Het is daarmee anders dan een bedrijfslogo in een sieraad.
Wil jij een sieraad van kwaliteit?
Geen geheimzinnigheid meer: kwaliteit herken je dus aan de bovenstaande punten. Neem contact met mij op of boek een afspraak in het atelier.
Leave a comment