English

Sustainable gold & silver


duurzaam goud

Do you know where your gold comes from?

Ik geloof in een toekomst waarin we zorgvuldig omgaan met onze aarde. In een toekomst waarin producten op een duurzame manier gemaakt worden, met zo min mogelijk impact op het milieu en op een sociaal verantwoorde wijze. In een toekomst met eerlijke producten. Daarom werk ik sinds 2018 alleen nog maar met gerecycled goud en zilver.

Wat feiten over goudwinning

Zo’n 66% van het goud in de wereld wordt uit goudmijnen gehaald. Tegen goudmijnen zijn veel bezwaren te noemen. De grote mijnbouwbedrijven hebben veel impact op de directe natuurlijke omgeving, denk aan ontbossing, het dumpen van chemisch mijnafval en watervervuiling. De kleine mijnbouwbedrijven zijn vaak illegaal en kennen veel misstanden, onder andere sociale misstanden zoals uitbuiting en kinderarbeid. Deze kleinschalige mijnbouwers werken onder zeer gevaarlijke omstandigheden en gebruiken chemische middelen die schadelijk zijn voor het milieu en voor henzelf.

Voor mij zijn deze feiten de reden waarom ik niet met nieuw gedolven goud uit mijnen wil werken. Gelukkig is 34% van al het goud uit de wereld gerecycled. Dát is het goud waar ik mee wil werken.

Gerecycled goud & zilver

Alle sieraden van Lasand worden gemaakt van gerecycled goud en zilver. De recycling van goud is een technisch hoogstandje en gebeurt in moderne bedrijven in België en Duitsland. Het goud wat gerecycled wordt is afkomstig van oude sieraden en ‘afval goud’ uit de medische en technische sector. Deze recycling bedrijven hebben strenge eisen wat betreft traceerbaarheid en herkomst van het goud zodat ze zeker zijn dat het goud betreft wat al in de omloop was en dat het niet recent gedolven is. Recycling van bestaand goud is minder belastend voor het milieu dan het mijnen van nieuw goud.

Jouw eigen ‘oud’ goud gerecycled in een nieuw sieraad

De meest tastbare manier om een sieraad van ‘goed goud’ te verkrijgen is door jouw oude sieraden te laten verwerken tot een nieuw sieraad. Naast de ‘eco’ voordelen heeft een oud sieraad vaak ook emotionele waarde, het sieraad is bijvoorbeeld van familie geweest en betekent veel voor je. Toch draag je het niet omdat het sieraad niet jouw stijl of maat is. Graag maak ik een nieuw sieraad voor je wat je weer met veel plezier draagt.

Op verzoek maar ik jouw sieraad van eigen aangeleverd goud van oude sieraden. 

Omsmelten oud goud

Andere alternatieven voor goed goud

Naast gerecycled goud vind je nu ook andere goed goud initiatieven op de markt zoals ‘urban mining’ en ‘fairtrade goud’. In mijn zoektocht naar duurzaam goud heb ik veel onderzoek gedaan en kwam ik tot de conclusie dat gerecycled goud de beste optie is. Wil je meer weten over duurzaam goud en welke keuzes ik hierin gemaakt heb: lees dan mijn blog waarin ik de diverse alternatieven benoem en mijn keuze voor gerecycled goud toelicht.

Duurzame sieraden draag je de rest van je leven met een goed gevoel

Het mooiste sieraad is een sieraad dat je nooit meer af wilt doen. Dan is het fijn dat je weet dat de materialen waaruit je sieraad bestaat op een sociaal verantwoorde manier gewonnen zijn én met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Jouw Lasand sieraad kan je met een goed gevoel dragen! Lees hier hoe het zit met duurzame edelstenen.