English

Duurzame edelstenen


Edelstenen

Weet jij waar de edelsteen in jouw sieraad vandaan komt?

Net zoals goud en zilver worden edelstenen gedolven uit de aarde. Het zoeken naar gekleurde edelstenen is mensenwerk en vereist veel zware arbeid. In veel mijnen gaat het er primitief aan toe en worden milieu, veiligheid en arbeidsomstandigheden niet in acht genomen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een duurzaam alternatief.

Grofweg gezegd heb je twee opties wanneer je duurzame en sociaal verantwoorde edelstenen wilt hebben: Fair trade edelstenen of man made edelstenen. Hieronder leg ik uit wat de voordelen en verschillen zijn.

Man made edelstenen die in een high tech lab gemaakt worden.

Man made edelstenen zijn edelstenen die gemaakt worden in een high tech laboratorium. Ze worden niet uit de natuur gehaald maar door mensen gecreëerd. Deze edelstenen zijn op chemisch, optisch en fysiek niveau exact gelijk zijn aan hun in de natuur gevonden equivalent. Ze zijn dus niet ‘nep’ of fysiek minderwaardig, ze zijn op z’n hoogst iets minder ‘romantisch’ omdat ze gemaakt zijn en niet in de natuur gevonden. Maar hoe ‘romantisch’ is het wanneer er natuur verwoest wordt en mensen in mijnen worden uitgebuit? Juist, daarom ben ik fan van lab edelstenen. Het grote voordeel van deze man made edelstenen is het feit dat er geen milieuvervuilende en ethisch onverantwoorde mijnen nodig zijn om deze edelstenen te produceren. Lab edelstenen bestaan in vele variëteiten variërend van diamanten, robijnen, saffieren, spinel en moissanite. 

Fair Trade Gems

De edelstenen leverancier achter het initiatief Fair Trade Gems zorgt ervoor dat de edelsteen gevolgd wordt van mijn tot aan markt. Fair Trade Gems zet zich in om de arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers te verbeteren door onder andere veiligheids- en gezondheid standaarden in te stellen. Tevens gelden er tijdens de mijning werkzaamheden bepaalde milieu protocollen en wordt, nadat een mijn gesloten is, de omgeving herstelt naar de originele staat.

Duurzame sieraden draag je de rest van je leven met een goed gevoel

Het mooiste sieraad is een sieraad dat je nooit meer af wilt doen. Dan is het fijn dat je weet dat de materialen waaruit je sieraad bestaat op een sociaal verantwoorde manier gewonnen zijn én met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Jouw Lasand sieraad kan je met een goed gevoel dragen! Lees hier ook over duurzaam goud en zilver.