English

Het verhaal achter... deze custom made trouwringen "Vrijheid & Verbinding""Deze trouwringen zijn nu al een van mijn favoriete custom made trouwringen ooit"

Zo dat is een flinke statement. En ja ik heb veel meer super leuke opdrachten gehad en mooie custom trouwringen gemaakt. Toch springt deze opdracht er echt bovenuit. Het maken van deze ringen was leuk van begin tot eind en het resultaat is nóg vetter dan ik gedacht had. Wat maakte het nou zo leuk? Ik vertel het je in deze blog. 

Toffe klanten

Het begon met de toffe klanten voor wie ik deze mooie ringen mocht ontwerpen. Wát een leuk creatief stel. Hun trouwringen mochten volledig anders zijn dan "de standaard". Ze hadden een duidelijke visie en tegelijkertijd gaven ze me de volledige ontwerp vrijheid. Ze vertrouwden op het creatieve proces en op mijn design skills. Dit creëert de ultieme ruimte om creatief te zijn. Met als resultaat dat ik al snel veel toffe ideeën voor hen had bedacht. 

De uitgangspunten voor deze opdracht waren:

  • Stijl: stoere dynamische vloeiende trouwringen anders dan de standaard. 
  • Symboliek: iets met vrijheid & verbinding.

Ontwerpschetsen

De eerste schetsen zie je hieronder. In dit ontwerp zijn als het ware 2 V's in elkaar geschoven. Zoals je ziet is dit het nog niet helemaal, het was iets te statisch en te "hard". Wel zat in deze schetsen al de basis voor het latere concept verstopt. Want tijdens het bespreken van dit concept kwam ik samen met de klanten op het idee om van de 2 V's één V-ring te maken.

De schetsen die ik vervolgens maakte lijken al een stuk meer op het uiteindelijke ontwerp. In deze ringen is vanaf meerdere aanzichten een
V terug te zien in de vormgeving. De ringen zijn meer afgerond om het geheel vloeiender te maken maar dit ontwerp mistte nog een zekere dynamische speelsheid, ze waren te symmetrisch. 

Met deze feedback ging ik terug naar de tekentafel. Het was een hele uitdaging om de gewenste dynamiek en speelsheid in het ontwerp te verwerken. Het ontwerp heb ik van alle kanten doorgelicht en in plaats van een "bolle" V is de V nu met een curve getekend wat ervoor zorgde dat de ring er van alle kanten anders uitziet. Dankzij de goede samenwerking met mijn klanten is dit ontwerp echt een niveau hoger getild.  

Prototype en maakproces

Vervolgens heb ik prototypes van plastic gemaakt en kwam het ontwerp tot leven. De plastic ringen voldeden aan alle verwachtingen en waren de bevestiging dat dit hét ontwerp was. Een "go!" om de ringen van witgoud te gaan maken. 

De trouwringen werden van was "geprint in 3D" en vervolgens gegoten middels de "verloren was methode". In mijn atelier heb ik de ringen gezaagd, gevijld, geschuurd en gepolijst totdat ze perfect waren. Middels een laser gravure zijn in de binnenkant van de ringen de woorden "vrijheid" en "verbinding" gezet.

Het resultaat

Ik ben trots op het eind resultaat. Het zijn unieke trouwringen geworden met een uitgesproken stijl én symboliek. Het was dan ook lastig afscheid te nemen van deze ringen ;-) Gelukkig waren mijn klanten ook op slag verliefd op de ringen en willen ze ze nooit meer af doen. Dát is het mooiste resultaat wat je je kan wensen als goudsmid! 

Hieronder zie je een kort filmpje waarin het hele ontwerpproces nogmaals is samengevat en waarin je mij aan het werk ziet. Druk op pauze om de teksten te lezen. 

 

Willen jullie ook custom made trouwringen?

Gaan jullie ook voor creatieve custom made trouwringen, speciaal voor jullie gemaakt? Neem contact met me op om de eerste (vrijblijvende) afspraak te maken!

  Contact mij via Whats App


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published