Nederlands

Een van de redenen dat ik sieraadontwerper ben geworden...


Een van de redenen dat ik sieraadontwerper ben geworden is omdat sieraden zoveel betekenis hebben. Je 18e verjaardag, je afstuderen, jubilea en uiteraard je verloving en je bruiloft: al deze belangrijke milestones worden vaak gemarkeerd met een sieraad. Dit sieraad draag je bij je als een tastbare herinnering aan die mooie of bijzondere gebeurtenis.

Maar geen enkel leven bestaat alleen uit hoogtepunten. Ook in verdrietige tijden kan een sieraad troost bieden. Misschien juist dan. Door de jaren heen heb ik verschillende sieraden voor klanten mogen maken met een verdrietige aanleiding: het overlijden van een dierbare. Dit zijn bijzondere opdrachten en ik voel me vereerd dat ik een bijzonder aandenken mag maken.

Recentelijk heb ik onderstaande 4 ringen gemaakt ter nagedachtenis aan een dierbare. In deze 4 zilveren ringen is as verwerkt van de overledene. De as heb ik gegoten in transparante hars waardoor hij goed zichtbaar is. Aan de binnenkant van de ring staat een speciale gravure.  

Ringen met as in hars

 

ring met as in hars

Het zichtbaar tonen van de as is niet voor iedereen even vanzelfsprekend maar wanneer het op een mooie manier gedaan wordt levert dit een heel bijzonder en persoonlijk sieraad op. 

Naast het verwerken van de as in een sieraad kan ik ook oude sieraden verwerken tot een nieuw sieraad. Zo krijgt het ‘oude goud’ een bijzondere nieuwe bestemming.

Een van de opdrachten die mij nog het meest is bijgebleven is die van Laura. Sinds haar man is overleden voelde het dragen van haar trouwring niet meer goed. Maar uiteraard zat er nog veel emotionele waarde aan de ringen. Daarom wilde ze van hun oude trouwringen een nieuwe ring maken. Deze nieuwe ring moest symbool staan voor de verbintenis die ze nog steeds met hem voelt.

Een mooie ontwerp uitdaging: wat maak je van trouwringen die 'als trouwring niet meer kloppen' maar waar nog wel zo veel liefde en verbondenheid is? Zoals je misschien wel weet zijn trouwringen heel symbolisch, trouwringen zijn 'gesloten rond' om zo de eenheid van het huwelijk te verbeelden. Dat zette me aan het denken...

oude trouwringen
De oude trouwringen
De onderstaande ring is het resultaat. Uit de oude trouwringen heb ik de originele gravure, die aan de binnenkant van de ringen zat, naar buiten gedraaid. Hun namen staan nu zij aan zij in één ring. Het is een ring geworden met de vorm van een spiraal, een open uiteinde: geen gesloten ronde cirkel meer. Symbolisch voor het verbroken huwelijk (tot de dood ons scheidt) hoe cru het ook klinkt. Beide uiteinden zijn verbonden door schakeltjes gemaakt van het oude goud van de trouwringen. Zo is de verbondenheid en liefde die er nog steeds is symbolisch verwerkt in een nieuwe ring.

gemaakt van oude trouwringen

Het resultaat

Kan ik voor jou ook een betekenisvol sieraad maken? Neem contact met me op om een eerste (vrijblijvende) afspraak te maken en stel al je vragen via Whats App.

  Contact mij via Whats App

 


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd