Nederlands

Waarom sieraden meer zijn dan een mooi draagbaar object


Ken je dat gevoel dat je onoverwinnelijk bent wanneer je dat ene bepaalde jasje draagt? Of dat je spontaan vrolijk en vol zelfvertrouwen bent wanneer je je lievelings-jurkje draagt. Precies dat heb ik met sieraden.

Mijn sieraden staan voor mij voor een bepaalde emotie en maken een bepaald gevoel in mij los. Zo droeg ik in mijn vorige baan, tijdens belangrijke presentaties, vaak mijn Bloks ring. Deze ring geeft mij een krachtig gevoel. Een gevoel van “kom maar op, ik kan het”.  

Wij geven gevoel en betekenis aan de spullen waarmee we ons omringen en wat we dragen. Elk sieraad heeft een bepaalde uitstraling en beïnvloedt daarmee ons gevoel. Soms is dat gevoel en betekenis nauw verbonden met het moment in ons leven dat we een bepaald sieraad kregen of kochten. Een bepaalde gebeurtenis heeft veel indruk gemaakt. Het sieraad wordt een herinnering aan dat moment en aan het gevoel wat daarbij hoorde. De herinnering aan de gebeurtenis zelf vervaagt op den duur maar het gevoel wordt met de jaren versterkt. Het sieraad krijgt ‘emotionele waarde’ en betekenis.  

Ring golf LasandNog een voorbeeld: mijn golf ring. Deze ring heb ik gemaakt aan het eind van mijn stage tijdens de opleiding tot goudsmid. Ik liep stage in Curaçao en om eerlijk te zijn vond ik dat best een pittige tijd. De stage zelf was leuk en leerzaam maar alles eromheen verliep wat moeizamer. Zo ben ik drie keer verhuisd in die 4 maanden tijd vanwege criminaliteit. Ik kwam mezelf goed tegen en had het gevoel dat ik er alleen voor stond. Toen de stage was afgerond voelde dat als een overwinning. Deze golf ring staat voor mij symbool voor de mooie zee waar ik ontzettend van genoten heb, voor het leven op Curaçao dat als een golf over me heen kwam maar vooral voor groei en kracht in mezelf.


Wanneer ik een sieraad voor een klant ontwerp probeer ik "het gevoel dat het moet oproepen" al in de vormgeving van het sieraad te verwerken. Zo versterkt de vormgeving de emotionele waarde van het sieraad. Het gevoel dat een sieraad oproept begint bij de vormgeving, wordt versterkt door de gebeurtenis en zorgt zo voor betekenis.

Welk sieraad heeft voor jou een bijzondere waarde? Ik ben altijd nieuwsgierig naar het verhaal achter een sieraad, vertel me over jouw bijzondere sieraad in de comments.

Wil jij een bijzonder sieraad laten maken, neem dan contact met mij op. Graag bespreek ik met je alle mogelijkheden en ga ik aan de slag om een bijzonder ontwerp voor je te maken. Stel al je vragen via Whats App en maak de eerste (vrijblijvende) afspraak om alle mogelijkheden te bespreken.  

  Contact mij via Whats App

Gaat je dit nog iets te snel en wil je mij eerst beter leren kennen? Volg mij dan op Instagram of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd