Nederlands

Ik kies voor duurzaam goud


Goud korrels

Weet jij waar het goud uit jouw sieraad vandaan komt?

Weet jij waar het goud uit jouw sieraad vandaan komt? En of het op een verantwoorde manier voor mens en natuur verkregen is? Sinds 2018 werk ik alleen nog maar met duurzaam goud en zilver. Omdat ik geloof in een toekomst waarin we zorgvuldig omgaan met onze aarde. In een toekomst waarin producten op een duurzame manier gemaakt worden, met zo min mogelijk impact op het milieu en op een sociaal verantwoorde wijze. In een toekomst met eerlijke producten.

De afgelopen weken ben ik op onderzoek uitgegaan naar de diverse mogelijkheden die er zijn voor duurzaam goud en zilver. Dat is razend interessant en er is gelukkig al veel meer transparantie over dan een aantal jaar terug. Er zijn een hoop mooie initiatieven opgestart en het is voor een goudsmid gemakkelijker geworden om 'goed goud' te kopen.

Waar komt goud vandaan?

Er zijn grofweg drie mogelijkheden voor duurzaam goud. Elk zo met z’n voor en nadelen. Ik zet ze graag op een rijtje en vertel je mijn redenen om hiervoor te kiezen. Maar eerst nog even wat feiten over de goudmarkt en waar goud nou precies vandaan komt.

Zo’n 66% van het goud in de wereld wordt uit goudmijnen gehaald. Tegen goudmijnen zijn veel bezwaren te noemen. De grote mijnbouwbedrijven hebben veel impact op de directe natuurlijke omgeving, denk aan ontbossing, het dumpen van chemisch mijnafval en watervervuiling. De kleine mijnbouwbedrijven zijn vaak illegaal en kennen veel misstanden, onder andere sociale misstanden zoals uitbuiting en kinderarbeid. Deze kleinschalige mijnbouwers werken onder zeer gevaarlijke omstandigheden en gebruiken chemische middelen die schadelijk zijn voor het milieu en voor henzelf.

Voor mij zijn deze feiten de reden waarom ik niet met nieuw gedolven goud uit mijnen wil werken. Gelukkig is 34% van al het goud uit de wereld gerecycled. Dát is het goud waar ik mee wil werken.

Waar werk ik mee? Wat zijn de mogelijkheden voor 'goed goud'? 

Gerecycled goud

Standaard werk ik met gerecycled goud. Dit is goud wat al op de markt is in de vorm van oude sieraden en 'afval' goud uit de medische en technische industrie. Gespecialiseerde recyclingbedrijven smelten dit goud om. Deze bedrijven hebben strenge eisen wat betreft traceerbaarheid en herkomst van het goud zodat ze zeker zijn dat het goud betreft wat al in de omloop was en dat het niet recent gedolven is.

gerecycled goud

Urban Mining goud

Op verzoek werk ik met goud dat afkomstig is uit het zogenaamde 'Urban Mining'. Dit is gerecycled goud uit oude elektronica. Deze elektronica ligt veelal op grootschalige 'e-waste dump sites' in ontwikkelingslanden en is een groot probleem voor mens en milieu. Door gebruik te maken van 'urban mining' wordt niet alleen goud gerecycled maar wordt ook de problematiek van e-waste op bredere schaal aangepakt. De reden dat ik niet standaard met ‘urban mining goud’ werk, maar alleen op verzoek, is omdat de leverancier waarmee ik samenwerk geen harde garantie kan geven dat hun goud 100% afkomstig is uit deze e-waste dumpsites. Zodra hier meer transparantie over gegeven kan worden ben ik van plan standaard met urban mining goud te gaan werken.

urban mining goud

Fairtrade goud

Op verzoek werk ik met goud dat afkomstig is uit gecertificeerde Fairtrade mijnen. Door Fairtrade goud te kopen heb je direct invloed op het leven van kleinschalige mijnwerkers. Kleinschalige mijnwerkers krijgen een eerlijke prijs voor het goud en hun werk- en leefomstandigheden worden verbeterd. De oplettende lezer zal mij er nu aan herinneren dat ik liever niet werk met nieuw gedolven goud uit mijnen. Dat is waar. De reden dat ik dit Fairtrade goud toch aanbied is vanwege het feit dat Fairtrade organisaties zien dat deze kleinschalige mijnbouw niet snel zal stoppen. Vanwege grote armoede zijn mensen in deze gebieden bijna gedwongen om te kiezen voor illegale mijnbouw. De redenatie van de Fairtrade organisaties is dat, als je weet dat de illegale mijnbouw zonder bemoeienis niet snel zal stoppen, dat je dan maar beter kan zorgen voor verbetering van binnenuit. Middels educatie en betere omstandigheden voor mens en milieu zorgen ze dat de situatie in deze gebieden verbeterd. Zodat de mijnwerkers op den duur een betere (en wellicht andere) toekomst krijgen.

Mijnwerkers fairtrade goud

Goed goud

Er zijn dus meerdere opties voor 'duurzaam goud', daar ben ik heel blij mee! Het fijn om te weten dat de materialen waaruit je sieraad bestaat op een sociaal verantwoorde manier gewonnen zijn én met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Een ander belangrijk element van sieraden zijn edelstenen. In een volgende blog zal ik meer informatie geven over duurzame edelstenen die op een verantwoorde manier gedolven zijn voor mens en milieu.

Heb jij nog vragen over duurzame sieraden en wil je weten wat ik hierin voor jou kan betekenen? Stuur me een berichtje via Whats App.

  Contact mij via Whats App


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd