Mijn ervaring als goudsmid en ux designer.
Huh?! Wat hebben goudsmeden en ux design met elkaar te maken? Op het eerste gezicht vrij weinig, maar niets is minder waar! Yep deze twee disciplines hebben veel meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Als ervaren ux designer én goudsmid zet ik de 5 overeenkomsten tussen deze twee op een rij. Dit zijn de 5 overeenkomsten voor het maken van een mooie ring én een goede app:
Met stip op nummer 1: Ken je klant
Wil je een goed product maken? Ken je klant! User needs, user needs, user needs: ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Als goudsmid onderscheid ik me hiermee van de standaard juweliers waar je een standaard ring uit een doos uitzoekt. Naast dat deze vaak saai zijn, zijn ze ook nog eens erg onpersoonlijk. Om de perfecte ring voor iemand te kunnen ontwerpen moet je persoonlijk worden. Je moet weten wat belangrijk is voor de klant. Een custom made ring laat je niet zomaar maken. Wat is de reden voor de ring? Sieraden markeren vaak belangrijke momenten, emoties of persoonlijke relaties. Mijn drive is om deze persoonlijke verhalen te vertalen in een custom sieraad voor de klant.
Een mooi voorbeeld hiervan is de ring hierboven. Hij is gemaakt van de twee oude trouwringen van de klant. De aanleiding hiervan was minder mooi: de klant had recent haar man verloren. De oude trouwringen confronteerde haar met het verlies. Haar wens was dat de nieuwe ring symbool staat voor verbinding en kracht. Aan de buitenkant van de ring zie je nu de oude gravering van de originele trouwringen (die zat eerst aan de binnenzijde). De ring zelf is ‘open’, een spiraalvorm. Schakeltjes, gemaakt van het goud van de oude trouwring van haar man, vormen de connectie tussen beide eindpunten.
Ook als UX designer zijn klanten, of eindgebruikers zoals ze vaak genoemd worden, mijn prioriteit. Voor wie ontwerp je een bepaalde oplossing en vooral waarom is dit van belang? Voor mijn werk als UX designer bij Centric zit ik vaak bij de eindgebruikers. Ook hier is het onvermijdelijk om persoonlijk te worden, bij mijn onderzoek naar mantelzorgers heb ik dan ook heel wat heftige verhalen mogen horen. Zonder deze verhalen was het onmogelijk geweest een oplossing te bedenken die hen werkelijk helpt, ondersteunt en van nut is.
Nummer 2: Ken de context.
Wil je een goed product maken? Ken de context. Nu je de klant hebt leren kennen is het belangrijk te weten in welke wereld de klant rondloopt ;-) Ontwerp je een app die in een kantooromgeving gebruikt gaat worden of een app voor in de auto? Hetzelfde geldt bij het ontwerpen van een ring: voor welke wereld ontwerp je? Ontwerp je een ring voor iemand die interieurontwerper is en dus veel met haar handen werkt of ontwerp je een ring voor iemand met een kantoorbaan? Beide situaties vragen om een andere aanpak.
Nummer 3: Breng de boodschap over.
Communicatie speelt bij beide disciplines een grote rol. Ik heb het dan over communicatie van het product naar de buitenwereld. Bij apps is het vanzelfsprekend dat er gecommuniceerd wordt; iedere app heeft als doel om bepaalde informatie inzichtelijk te maken. Afhankelijk van de klant (nr. 1) en context (nr. 2) bepaal je hoe je deze informatie overbrengt.
Ook een sieraad heeft een bepaald communicatiedoel. Een trouwring communiceert aan de buitenwereld dat het koppel bij elkaar hoort. Voor het koppel zelf communiceert de trouwring een bepaalde persoonlijke boodschap en emotionele waarde. Vroeger kon je aan iemands trouwring ook aflezen tot welke stand of geloof iemand behoorde. Ook hier geldt dat je afhankelijk van de klant (nr. 1) en context (nr. 2) bepaalt hoe een bepaalde boodschap wordt overgebracht.
Nummer 4: Maak het mooi.
Wil je dat mensen je app met plezier gebruiken? Wil je dat je klanten vol trots hun ring dragen? Maak het mooi! Stijl en vormgeving spelen een grote rol bij de beleving van een product. Wat ik leuk vind om te zien is dat de tijdsgeest een bepaalde vormgeving voortbrengt die disciplines overstijgt. Minimalisme (flat design) is een stroming die floreert op gebied van UX design én op het gebied van fashion en sieraden.
Nummer 5: The devil is in the details!
Iedereen weet dat details een product kunnen maken of breken. Grafische slordigheidjes zoals het verspringen van tekst in de layout van een app kunnen dodelijk zijn. Maar als er aandacht is besteed aan de app wordt je er simpelweg blij van. Een mooi voorbeeld hiervan is de app Headspace. Met name aan de animaties zie je dat er veel aandacht aan de details is besteed. Bijvoorbeeld wanneer de meditatie loopt zie je de cirkel rustig ‘meanderen’ en van vorm veranderen, dit is precies zo’n detail waar ik blij van word! Bij sieraden spelen details uiteraard een grote rol. Een leuk voorbeeld waarbij een detail de ring 'maakt' is mijn Hearts ring. De doorsnede van deze ringen is in de vorm van een hart. Bij de open ring is dit zichtbaar bij de uiteinden. Het leuke van deze ring vind ik dat het detail verstopt zit en alleen zichtbaar is voor de drager.
Zo dat was het geheim van de smid ;-) Het is leuk om te zien dat als ontwerper in twee heel verschillende disciplines toch veel zaken overeenkomen. Ik heb ze vast nog niet eens allemaal benoemd. Welke overeenkomst verrast je? En welke vind jij het belangrijkst voor een goede app en mooie ring? Vertel het me in de comments :-)
Laat een reactie achter