Nederlands

Materialen & Onderhoud


Sandra BruilOnderhoud

Behandel je sieraden zoals elk ander item in je garderobe. Zo moeten kleding en schoenen ook regelmatig onderhouden worden, denk bijvoorbeeld aan nieuwe zolen, schoonmaken, wassen/dry clean, kleine reparaties en schoenen poetsen. Hetzelfde geldt voor sieraden. Sieraden oxideren door blootstelling aan lucht en vocht. Sieraden kunnen vies worden door het dragen op de huid. Sieraden kunnen hun hoogglans verliezen en matte oppervlakken worden glanzender door dragen.

Tips

Om te zorgen dat je jouw sieraden met plezier blijft dragen, hier een paar tips: 

 • Doe je sieraden pas om nadat je je make up, crèmes en parfum hebt aangebracht.
 • Vermijd direct contact met water. Draag je sieraden niet onder de douche, tijdens de afwas en zwemmen.
 • Vermijd contact met schoonmaakmiddelen en zuren.
 • Bewaar je sieraden op een droge schone plaats. Vermijd een vochtige omgeving zoals de badkamer of de tropen ;-)
 • Vermijd contact met harde oppervlakken zoveel als mogelijk.
 • Zweet tast sieraden aan. Draag daarom geen sieraden tijdens sporten of in bed.

Schoonmaken

Gebruik warm water met zachte handzeep en een zachte tandenborstel om je sieraden schoon te maken. Maak gebruik van een zachte doek, een zilverpoetsdoek, om je sieraden te poetsen, zo verwijder je oxidatie en houd je ze glanzend. Wees extra voorzichtig met het schoonmaken van sieraden met edelstenen en parels. Gebruik in geen geval vloeibare middeltjes om je sieraad schoon te maken!

Servicebeurt

Graag help ik je met het onderhoud van je Lasand sieraden. Ik bied je een eerste gratis servicebeurt aan. Ik maak het sieraad schoon en maak de glanzende delen weer glanzend en de matte delen weer mat. Mocht je sieraad een servicebeurt of reparatie nodig hebben, neem contact met me op. Ik help je graag je sieraad weer terug te brengen in de originele staat.

Materialen

Ik werk met de volgende materialen:

 • Zilver is een erg wit metaal en heeft veel karakter. Voor mijn sieraden maak ik gebruik van 925 sterling zilver. Zilver verouderd heel mooi, het wordt wat donkerder in de verdiepte delen van het sieraad waardoor het meer karakter krijgt. Ook mat is het erg mooi, het lijkt dan nog witter. Is je zilver dof en donker geworden? Kijk dan bij de tips hierboven. 
 • Goud is het beste! Het is verkrijgbaar in verschillende legeringen. Een legering is een mix van goud met andere ‘bijzet’ metalen waardoor je de kleur en de hardheid van het goud kan controleren. 24K goud is goud in de puurste vorm, dit goud is te zacht om te dragen. Ik maak gebruik van 18K en 14K goud in verschillende kleuren: witgoud, geelgoud en roodgoud. Al het goud en zilver waarmee ik werk is duurzaam gerecycled goud.
 • Edelstenen ik werk met diverse edelstenen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor diverse edelstenen: ze bestaan in vele kleuren en slijpvormen. Graag ga ik met je op zoek naar de beste optie voor jouw sieraad. Een aantal favorieten heb ik wel, dat lees je in deze blog. De edelstenen waar ik mee werk zijn duurzame edelstenen: fair trade edelstenen of man made edelstenen. 
 • Ebbenhout is een hoogwaardige houtsoort waar ik graag mee werk. Het is uiterst geschikt om te verwerken in sieraden vanwege zijn fijne nerf, slijtvastheid en hardheid. 
 • Hars en as gebruik ik voor herinneringssieraden. De hars zorgt voor een duurzaam resultaat en kan op diverse manieren worden toegepast. 

Gehalte stempel en meester teken

In de meeste van mijn sieraden vind je meerdere tekens terug. De Nederlandse Waarborg heeft bepaald dat zilveren sieraden van meer dan 8 gram en gouden sieraden van meer dan 1 gram gekeurd moeten worden door een erkende waarborg. Ze controleren het sieraad op echtheid en gehalte van het edelmetaal. Zo krijg je als consument informatie over de kwaliteit van het materiaal. Daarnaast heb ik als goudsmid een eigen meesterteken gedeponeerd bij de Waarborg. Zo zie je in het  sieraad terug wie de maker van het sieraad is. Het meesterteken is te vergelijken met de handtekening van de artiest op een kunstwerk.

Ik plaats deze tekens niet zelf. Dit wordt gedaan door  Waarborg Gouda. Zo kan je er zeker van zijn dat je sieraad gemaakt is van 100% edelmetaal. 

Met een vergrootglas kan je de volgende tekens in mijn sieraden terugvinden: 

Meesterteken en gehaltestempels Lasand jewellery