Nederlands

Wat zijn peper en zout diamanten of grijze diamanten?


Je ziet ze steeds vaker: peper en zout diamanten of grijze diamanten. Naast saffieren zijn peper en zout diamanten een van mijn favoriete edelstenen. In deze blog vertel ik je waarom ik fan ben en wat dit voor diamanten zijn.

Zogenaamde peper en zout diamanten hebben insluitsels en onzuiverheden. Naar de zwarte insluitsels wordt gerefereerd als ‘peper’ en de witte onzuiverheden als ‘zout’. De zwarte insluitsels zijn vaak van koolstof. Zoals je misschien wel weet wordt diamant gevormd door een proces diep in de aarde waarbij koolstof onder hoge druk en temperatuur uitkristalliseert tot diamant. De koolstof insluitsels die je dus ziet zijn niet uitgekristalliseerd tot diamant. De witte onzuiverheden zijn vaak de groei scheurtjes en groeilijnen van een diamant. Een mooie herinnering aan het ontstaansproces.

Vaak zie je dat diamanten met veel insluitsels ook een andere kleurzweem hebben: soms iets grijzig, vandaar de naam grijze diamant. Ook gelige en rood bruine insluitsels diamanten komen voor, dit wordt veroorzaakt door andere mineralen. In de steen hieronder zorgt granaat voor de rode kleur in de diamant.

Rood bruine insluitsels diamant. Rustieke diamant

Al deze onzuiverheden en insluitsels maken de diamant erg interessant om naar te kijken, je ontdekt steeds iets anders in de steen. Er zit als het ware een klein universum in de steen verstopt. De puurheid en het rauwe randje maken het een eigenwijze steen die opvalt. En ook niet onbelangrijk: elke steen is totaal uniek.

Eigenlijk klinken 'onzuiverheden' en 'insluitsels' nog te negatief. Liever spreek ik van spikkeltjes en spotjes. Spikkeltjes en spotjes zorgen voor meer persoonlijkheid, net zoals ze dat doen in iemands ogen. 

Als je deze blog leest houd je waarschijnlijk, net als ik, niet van ‘de standaard’ verlovingsring. Jij wilt iets origineels en unieks. De perfectie van de grote schitterende diamant kan heel mooi zijn maar kan ook aanvoelen als een strak keurslijf: “zo hoort het en alles moet perfect zijn”. Zoals met de meeste dingen in het leven wordt het pas interessant als zaken niet meer picture perfect hoeven te zijn maar een puur en ongedwongen randje hebben. Dan blijf je kijken en zie je de schoonheid van de imperfectie. Dit is volgens mij dan ook de reden dat we steeds meer pure producten zijn gaan waarderen. Er spreekt een soort van echtheid en rauwheid uit van een grijze diamant. 

Ben jij ook fan geworden van peper en zout diamanten en wil jij een ring laten ontwerpen met een bijzondere diamant? Neem contact met mij op voor het eerste gratis design consult. Je krijgt een lekker kopje koffie en ik neem je mee langs alle mogelijkheden voor een uniek sieraad speciaal voor jou gemaakt. Stel al je vragen via Whats App en maak de eerste (vrijblijvende) afspraak.  

  Contact mij via Whats App

Gaat je dit nog iets te snel en wil je mij eerst beter leren kennen? Volg mij dan op Instagram of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.


Laat een reactie achter


Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd